Sposób na zdrowe i mocne włosy

Chcecie poznać sposób na zdrowe i mocne włosy?

Podstawą tego, by nasze włosy pozostawały w dobrej kondycji jest prawidłowa, zbilansowana dieta. W tym wpisie opiszę, co powinniśmy jeść, by nasze włosy były mocne i zdrowe. Jeśli będziecie chcieć coś więcej o naturalnej, zewnętrznej pielęgnacji włosów to dajcie znać, stworzę takiego posta.

Teraz czas na porady dotyczące tego, co jest niezbędne w naszych posiłkach, by włosy były mocne i zdrowe. W naszej diecie nie może zabraknąć witamin i minerałów.

Jakich witamin?
Witaminy A, witaminy E, witamin z grupy B oraz witaminy C.

A jeśli chodzi o minerały to przede wszystkim:
żelazo, cynk, selen, krzem, miedź, magnez, mangan.

sposób na zdrowe i mocne wlosy

Minerały

  • Żelazo
  • jego niedobór powoduje wypadanie włosów oraz łamliwość, co ma związek ze słabym dotlenieniem mieszków włosowych. Skutkiem jest słaby dostęp do składników budulcowych i odżywczych, a w konsekwencji wypadnie włosów.

  • Krzem
  • to podstawa regeneracji, zapewnia sprężystość i blask. Pamiętajcie, że to pierwiastek, który ma ogromne znaczenie w syntezie kolagenu!

  • Cynk, selen
  • zapobiegają nadmiernemu przetłuszczaniu się włosów i skóry głowy. Cynk spowalnia proces siwienia, podobnie jak miedź i mangan, które dodatkowo wspomagają proces wzrostu włosów.

  • Magnez, wapń
  • hamują wypadanie włosów.

    By uzupełnić niedobór minerałów można wspomóc się dodatkową suplementacją, należy jednak wybierać dobre preparaty o znanym składzie i jak najlepszej przyswajalności. Dodatkowo można uskutecznić kąpiele np. w ziele skrzypu polnego. Warto jednak takie działania skonsultować ze specjalistą. Żeby sprawdzić stan mineralny naszego organizmu można wykonać badanie APW o którym pisałam tutaj. Jeśli chcecie coś więcej na ten temat to dajcie znać!

    Dodatkowo nie wolno zapominać o odpowiedniej podaży tłuszczów (zarówno zwierzęcych jak i roślinnych). Pamiętajmy jednak, wybierając olej, by był on odpowiedni. Oleje rafinowane, tłuszcze trans, to pozbawione jakichkolwiek wartości odżywczych produkty, mało tego toksyczne! Lepiej po nie nie sięgać.

    Dlaczego kwasy tłuszczowe są tak ważne? Bez ich podaży w diecie nasze włosy będą matowe, suche, łamliwe. Wybierając oleje takie jak: olej lniany, olej z wiesiołka, olej z ogórecznika, olej rzepakowy niskoerukowy. Oczywiście wszystkie nierafinowane, tłoczone oraz spożywane na zimno. Po podgrzaniu tracą cenne właściwości. Dzięki obecności kwasów tłuszczowych Omega-3, Omega-6 zadbacie nie tylko o świetną kondycję swoich włosów, ale również o stan skóry i całego organizmu. Dodatkowo polecam masło klarowane (ghee), ze względu na korzystne działanie m.in. regenerujące np. kosmki jelitowe, enterocyty oraz odżywcze.

    Olej z wiesiołka:

    Olej ten jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwas linolowy i gamma-linolenowy (omega-6), oleinowy (omega-9), palmitynowy i stearynowy (kwasy tłuszczowe nasycone), a także fitosterole, białko, enzymy, witaminę E oraz minerały, w tym cynk, selen oraz magnez.

    Olej lniany:

    Olej lniany zimno tłoczony nieoczyszczony zawiera bardzo dużą ilość kwasów omega-3 (głównie jest to kwas alfa- linolenowy). Ponadto NNKT z grup omega- 6 (kwas linolenowy) i omega-9 (kwas oleinowy). Dodatkowo w składzie znajdują się również kwasy tłuszczowe nasycone. Warto też dodać, że w oleju lnianym występuje enzym 5-alfa reduktaza, która blokuje konwersję testosteronu do dihedrotestosteronu, co spowalnia proces łysienia np. u mężczyzn. Możemy dodawać go do sałatek czy warzyw. Ja proponuję spożywać oleje roślinne m.in. ten w drugiej części dnia (późny obiad, kolacja).

    Olej rzepakowy:

    Badania nad olejem rzepakowym dowiodły że zawiera on znacznie większą ilość omega-3 niż oliwa z oliwek. Jest drugim po oliwie źródłem kwasu oleinowego (omega-9). Olej rzepakowy zawiera też najmniej z olejów kwasów tłuszczów nasyconych, ok. 7%, oliwa dwukrotnie więcej.

    Olej z ogórnecznika:

    Olej ten charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów nienasyconych, w tym tłuszczów wielonienasyconych, do których należą kwasy tłuszczowe z rodziny omega-6: kwas linolowy i gamma-linolenowy.

    Co jeszcze powinno się znaleźć w naszej diecie?

    Płatki owsiane:

    Bardzo lubię owsianki, zwłaszcza na śniadanie. Uważam, że jest to świetny pomysł na ciepły, wielowartościowy, pierwszy posiłek. Po pierwsze fantastycznie smakuje, a po drugie ma korzystny wpływ m.in. na włosy, skórę i paznokcie. Płatki owsiane zawierają witaminę B1, B6 oraz E, aminokwasy, magnez, cynk, żelazo. Owies, jest cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dodatkowo zawiera błonnik, który wspomaga perystaltykę jelit. Podawałam Wam przepis na owsiankę. Możecie znaleźć go tutaj
    Zapewniam, że jest to doskonały smakołyk dla każdej z nas oraz naszych czuprynek 🙂

    Orzechy, ziarna

    Są to składniki, które również możecie dorzucić do ulubionej owsianki lub wykorzystać jako wartościową przekąskę pomiędzy posiłkami, ale nie tylko! W zależności od rodzaju, orzechy są bogatym źródłem NNKT, cynku, miedzi, wielu cennych minerałów. Pamiętajcie jednak, by zawsze po zakupie dobrze wypukać orzechy i inne ziarna. Mogą znajdować się na nich niebezpieczne dla naszego organizmu mykotoksyny lub substancje konserwujące.

    Rośliny strączkowe

    Należą do nich fasola, ciecierzyca, bób, groch, soczewica, soja. Są bogate w białko, które jest naszym budulcem, są źródłem wielu minerałów takich jak: żelazo, wapń, fosfor, magnez. Ponadto zawierają witaminy z grupy B, które wpływają na regulację centralnego układu nerwowego, wspomagają proces komórkowej detoksykacji. Zawierają dużo cennych składników przeciwutleniających. Nasiona strączkowe są zasadotwórcze przez co mogą równoważyć właściwości kwasotwórcze np. mięsa. Zawierają też mnóstwo biotyny, która wpływa na kondycję włosów i wzmacnia cebulki.

    Strączki – nie dla każdego! Osoby z chorobami tarczycy, przewodu pokarmowego, chorobami z grupy autoagresji powinny unikać tych produktów lub skonsultować ich podaż z dietetykiem lub lekarzem.

    Warzywa i owoce

    Jak najwięcej warzyw! Zwłaszcza teraz, kiedy przyroda obfituje w ich ilość:) Każde z warzyw, zwłaszcza sezonowych to sposób na zdrowe i mocne włosy, to bogactwo składników odżywczych, witamin, minerałów, przeciwutleniaczy, błonnika. Polecam łączyć warzywa z olejem (w zależności od tego jaki lubicie).
    O owocach również nie należy zapominać, jednak z rozsądkiem! Korzystajcie z darów lata. Takie owoce są najlepsze, zawierają najwięcej cennych składników. Możecie dodawać do owsianki, robić sałatki owocowe, koktajle, pomysłów jest wiele.

    Na sam koniec zostawiłam jaja, ryby i mięso.

    Jaja

    Jeśli tylko nie macie alergii na jajka i lubicie to wprowadzajcie je do swojego jadłospisu. Jajko to nie tylko źródło białka, jest to również bogactwo kwasów Omega-3, lecytyny, aminokwasów – niezbędnych to prawidłowej budowy komórek naszego ciała. Ponadto zawiera witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A,D,E,K) oraz witamin z grypy B.

    Ryby

    Znajdziemy w nich pełnowartościowe białko o wysokiej przyswajalności, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę D, szereg składników mineralnych jak jod, selen, fluor, magnez, wapń. Należ jednak pamiętać, co najważniejsze, o jakości, pochodzeniu, sposobie hodowli ryb! Przedstawiam Wam tzw. bezpieczne ryby, które możecie jeść bez obaw i narażenia na zatrucie np. rtęcią. Są to: dorsz, karp, łosoś pacyficzny, makrela, miruna, szprot, śledź, czarniak. Zawsze sprawdzajcie pochodzenie. Tutaj podaję link do przewodnika po rybach i owocach morza.

    Mięso

    Teraz skupię się również na zwróceniu Wam uwagi na wybór mięsa dobrej jakości. Jest to bardzo ważne ze względu na wysoką podaż antybiotyków, hormonów, niewłaściwych pasz w masowych hodowlach. Kochani nie bójcie się mięsa naturalnie tłustego, jeśli możecie i lubicie to śmiało sięgajcie po nie! Ważny jest tutaj jednak sposób przygotowania takiego mięsa. Najlepszym jest pieczenie lub duszenie. Tak przygotowany kawałek mięsa, wierzcie mi, „pójdzie” Wam na zdrowie 😉 Nie należy jednak łączyć bezpośrednio z węglowodanami zwłaszcza wysoko skrobiowymi.

    Jakie mięso? Drób: kaczka, gęś, indyk, kurczak – w takiej kolejności i z „pewnego” źródła oraz wołowina, wieprzowina.

    Czy zgadzacie się ze mną, że jest to bardzo dobry sposób na zdrowe i mocne włosy? Jeśli macie pytania dotyczące powyższego wpisu lub zapomniałam o czymś a chcielibyście to wiedzieć to piszcie 🙂

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *