Owsianka z borówkami

Owsianka z borówkami to kolejny pomysł na szybkie, pożywne i nieco urozmaicone śniadanie.
Jeśli tylko lubicie słodkie śniadania, to ten przepis jest dla Was! 🙂

Bardzo szybko, bardzo smacznie.

Co potrzeba?

✔️płatki owsiane (zalewam przegotowaną wodą na noc, rano lekko podgrzewam)
✔️orzechy włoskie, pestki dyni
✔️borówki amerykańskie
✔️łyżka oleju lnianego
✔️lio aronia, czarna porzeczka

owsianka z borówkami

Jakie właściwości mają borówki amerykańskie?

Borówki wpływają na nasz wzrok! Mówi się, że w czasie II wojny światowej brytyjscy piloci jedli borówki amerykańskie w celu poprawy widzenia w nocy. Badania naukowe donoszą, że dzięki zawartości flawonoidów, borówki amerykańskie wpływają pozytywnie na zaburzenia pamięci.
Te małe, smaczne owoce zapobiegają również nadciśnieniu tętniczemu.To zasługa zawartych w owocach borówki antocyjanów, związków chemicznych z grupy flawonoidów.
Mają również korzystne działanie na układ pokarmowy. Zawierają garbniki, które działają przeciwbakteryjnie. Poza tym błonnik i antyoksydanty zawarte w borówce amerykańskiej biorą udział w usuwaniu z organizmu toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii.

Jak widzicie owsianka z borówkami na śniadanie to całkiem niezły pomysł 🙂

Borówki amerykańskie – jakie kupić?

Świeże borówki powinny być granatowe, pokryte białym nalotem. Należy sprawdzić, czy owoce nie są wilgotne, spleśniałe lub zgniłe.

Mrożone borówki powinny być sypkie. Jeśli są zbite w jednolitą masę, to prawdopodobnie mogły być rozmrożone i ponownie zamrożone. Uwaga! Nie wybieraj takich borówek, bo może o skutkować zatruciem pokarmowym.

Borówki można przechowywać w lodówce do siedmiu dni, a tych, które nie zostaną spożyte od razu, nie trzeba myć.

Mrożenie

Jeśli chcesz zamrozić borówki amerykańskie, połóż nieumyte na papierze np. do pieczenia, włóż do zamrażarki, a kiedy już zamarzną to przełóż do woreczka lub pojemnika.

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *