Pieczone jabłka z bakaliami

Pieczone jabłka z bakaliami. Smaczny i zdrowy deser 😁

pieczone jabłka z bakaliami

Jabłka zapieczone z bakaliami i żurawiną! W zasadzie wszystko zależy od Waszych pomysłów, ale ja faszeruje jabłka orzechami (nerkowca, włoskie) migdałami, rodzynkami, żurawiną mniam! 😋

Środek wydrążam, mieszam z farszem- orzechy, rodzynki, żurawina. Wkładam do piekarnika na 160 stopni na około 30 minut i gotowe!

pieczone jabłka z bakaliami

Bakalie to mieszanka orzechów i suszonych owoców takich jak m.in. rodzynki, banany, śliwki, daktyle, morele, figi. W przypadku zachcianek taki mix warto mieć zawsze pod ręką. Dlaczego? Ze względu na wartości odżywcze i smak. Orzechy są doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, kwasu foliowego, minerałów: potasu, żelaza, wapnia, magnezu, cynku, miedzi oraz witamin z grupy B, witaminy E. Są więc dobrą przekąską dla każdego! Po bakalie mogą sięgać dzieci, młodzież, kobiety w ciąży a nawet osoby, które zrzucić kilka kilogramów. Pamiętajcie jednak, by zachować umiar.

Dzięki swoim właściwościom, można by rzec, że bakalie pomagają zapobiegać nowotworom i zawałom. Zawierają również błonnik, który wspomaga perystaltykę jelit i wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego.


Jeśli chcesz sięgnąć po więcej przepisów, zapraszam na mojego bloga

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *