Przepis na pierniczki

 

 

 

 

 

Przepis na pierniczki jest sprawdzony przeze mnie, niezawodny, używam od kilku lat. Pierniczki można spożywać tuż po upieczeniu, są miękkie i smaczne 🙂

pierniczki świąteczne

Składniki:

  • 500g mąki orkiszowej jasnej
  • 150g masła
  • 120g cukru trzcinowego lub ksylitolu
  • 125g miodu
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżki kakao
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka śmietany kokosowej lub zwykłej 12%

Masło, miód, cukier, kakao, przyprawę korzenną podgrzać na niskiej mocy kuchenki, mieszając, do połączenia składników. Ostudzić, połączyć z żółtkami i sodą oczyszczoną, rozpuszczoną wcześniej w łyżce letniej wody.

Dokładnie wymieszać i do tej masy stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia – cały czas mieszać, aż powstanie gładkie ciasto na pierniczki. Na sam koniec dodać śmietanę i raz jeszcze wszystko wymieszać.

Ciasto rozwałkować – małymi porcjami na średnią grubość – w zależności od preferencji 🙂

Pieczemy 10 minut w 180 stopni – grzanie góra-dół.

Smacznego!

 

Przepis na pierniczki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *