Przygotowałam dla Was przepis, który możecie wykorzystać zarówno na śniadanie obiad jak i kolację – galaretka wołowo-drobiowa.
Przygotujecie ją bardzo szybko, w dodatku możecie wykorzystać to, co zostało Wam z obiadu 🙂
Potrzebujecie:
Warzywa i mięso pokroić odpowiednio na talarki i w kostkę. Wymieszać z rosołem, podgrzać, dodać agar-agar energicznie mieszając. Podgotować 2-3 min. Jajko przekroić na pół, włożyć do miseczki zalać wywarem, wstawić do lodówki na noc.
Można jeść z octem jabłkowym. Ocet jabłkowy doskonale wpływa na zakwaszenie żołądka. Ułatwia trawienie białka w żołądku,obniżając odpowiednio pH. Przy odczuwaniu dyskomfortu, bólu brzucha polecam wypić łyżkę octu jabłkowego z wodą.
Takie danie to doskonałe źródło kolagenu – głównego białka tkanki łącznej, odpowiedzialnego za elastyczność skóry, będącego składnikiem ścięgien. Bez niego skóra traci swoja elastyczność, co skutkuje powstawaniem zmarszczek, a ścięgna zaczynają być wiotkie i dużo łatwiej o kontuzje.
*agar-agar to substancja żelująca, wytwarzana z krasnorostów (Rhodophyta), wydobywanych głównie u wybrzeży Japonii (często pozyskiwanych z podwodnych plantacji). Kupicie w sklepach bio.