Kawa gotowana

Mam dla Was super przepis – przepyszna kawa gotowana! 馃檪

Kawa gotowana, to przygotowany wg Kuchni Pi臋ciu Przemian warto艣ciowy nap贸j. Rozgrzewa, podkr臋ca metabolizm, jest idealna zar贸wno na zimne dni jak i upa艂y. Jej ogromnym atutem jest to, 偶e nie zakwasza organizmu!! Wzmaga przemian臋 materii, jest 艂agodna, nie podra偶nia 偶o艂膮dka. 艢wietnie tolerowana przez osoby z problemami wrzodowymi 偶o艂膮dka, p臋cherzyka 偶贸艂ciowego, po cholecystektomii – usuni臋ciu p臋cherzyka 偶贸艂ciowego, czy cierpi膮ce na zgag臋. Nie wywo艂uje ko艂atania serca i nie pobudza w typowy dla czarnej, kawy spos贸b.

Przy tej samej ilo艣ci u偶ytej kawy, gotowana jest du偶o s艂absza i 艂agodniejsza ni偶 kawa zaparzona w spos贸b tradycyjny. Nie nale偶y pi膰 gorzkiej kawy, gdy偶 mo偶e zablokowa膰 w膮trob臋, a my przecie偶 chcemy j膮 rozkr臋ci膰. Trzeba prze艂ama膰 gorzki smak, dobrze jest dos艂odzi膰 艂y偶eczk膮 naturalnego miodu. Nie wolno pi膰 kawy z mlekiem. Mieszanka taka b臋dzie trudna do strawienia i niepotrzebnie obci膮偶y 偶o艂膮dek. Trzeba r贸wnie偶 uwa偶a膰, 偶eby nie 艂膮czy膰 jej bezpo艣rednio z posi艂kami.

Kawa gotowana


Spos贸b przygotowania:

Do garnuszka z zimn膮 wod膮 (ok 300ml.) dodaj 2 czubate 艂y偶ki kawy zmielonej. Najlepiej rozsypa膰 kaw臋 na powierzchni wody. Zagotowa膰, gotowa膰 na ma艂ym ogniu przez 2-3 min. Odstawi膰 i poczeka膰 a偶 odpadn膮 fusy. Przela膰 do kubka i dos艂odzi膰 艂y偶eczk膮 miodu.
Kaw臋 mo偶na gotowa膰 z dodatkiem kardamonu czy imbiru. B臋dzie w贸wczas jeszcze bardziej aromatyczna i zapewniam Was, 偶e super smakuje! 馃檪

„Filozofia zdrowia”, A. Ciesielska

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *