Moja propozycja na dziś to owsianka z truskawkami. Nie należy zapominać o śniadaniu. To nasz pierwszy posiłek, powinien zatem odpowiednio nastroić nasz organizm do działania w ciągu dnia, dać energię oraz wprawić w dobry nastrój 🙂
Owsianka z truskawkami:
Płatki owsiane zalać wodą – najlepiej na noc. Rano płatki lekko zagotować, dodać pokrojone na ćwiartki truskawki, posypać orzechami i pestkami dyni. Polać syropem klonowym. Pychotka!
Owsianka to bardzo smaczny i zdrowy pomysł na śniadanie.
Owies jest bogaty w składniki odżywcze, białko (posiada świetny zestaw aminokwasów), jedząc owsiankę dostarczamy wiele cennych składników mineralnych i witamin takich jak selen, magnez, witaminy z grupy B. Drogie Panie w zarodku owsa znajduje się również dużo witaminy E – naturalnego antyoksydantu, który chroni komórki przez szkodliwym działaniem wolnych rodników, spowalniając proces starzenia.
Truskawki! Sezon na nie już niemal w pełni. Dlatego korzystajmy, bo truskawki są niskokaloryczne – 100g to ok. 32 kcal, mają niski indeks glikemiczny, więc nie powodują skoków insuliny i są pyszne. Są źródłem żelaza, potasu, fosforu, magnezu, witamin z grupy B, witamin E i C oraz błonnika. Dodatkowo warto wiedzieć, że osoby cierpiące na anemię, nadciśnienie, przytłoczone nadmiarem stresu – powinny sięgać właśnie po truskawki. Wpływają również na florę bakteryjną jelit, bo dzięki obecności pektyn oczyszczają jelita, a enzym bromelina zawarty w truskawkach rozkłada białko pokarmowe.
Przekonałam was? 🙂