Przepis na pierniczki jest sprawdzony przeze mnie, niezawodny, używam od kilku lat. Pierniczki można spożywać tuż po upieczeniu, są miękkie i smaczne 🙂

Składniki:
- 500g mąki orkiszowej jasnej
 - 150g masła
 - 120g cukru trzcinowego lub ksylitolu
 - 125g miodu
 - 3 łyżeczki przyprawy do piernika
 - 2 łyżki kakao
 - ½ łyżeczki proszku do pieczenia
 - 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 - 2 żółtka
 - 1 łyżka śmietany kokosowej lub zwykłej 12%
 
Masło, miód, cukier, kakao, przyprawę korzenną podgrzać na niskiej mocy kuchenki, mieszając, do połączenia składników. Ostudzić, połączyć z żółtkami i sodą oczyszczoną, rozpuszczoną wcześniej w łyżce letniej wody.
Dokładnie wymieszać i do tej masy stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia – cały czas mieszać, aż powstanie gładkie ciasto na pierniczki. Na sam koniec dodać śmietanę i raz jeszcze wszystko wymieszać.
Ciasto rozwałkować – małymi porcjami na średnią grubość – w zależności od preferencji 🙂
Pieczemy 10 minut w 180 stopni – grzanie góra-dół.
Smacznego!
