Przepis na pierniczki jest sprawdzony przeze mnie, niezawodny, używam od kilku lat. Pierniczki można spożywać tuż po upieczeniu, są miękkie i smaczne 🙂
Składniki:
- 500g mąki orkiszowej jasnej
- 150g masła
- 120g cukru trzcinowego lub ksylitolu
- 125g miodu
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 łyżki kakao
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 żółtka
- 1 łyżka śmietany kokosowej lub zwykłej 12%
Masło, miód, cukier, kakao, przyprawę korzenną podgrzać na niskiej mocy kuchenki, mieszając, do połączenia składników. Ostudzić, połączyć z żółtkami i sodą oczyszczoną, rozpuszczoną wcześniej w łyżce letniej wody.
Dokładnie wymieszać i do tej masy stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia – cały czas mieszać, aż powstanie gładkie ciasto na pierniczki. Na sam koniec dodać śmietanę i raz jeszcze wszystko wymieszać.
Ciasto rozwałkować – małymi porcjami na średnią grubość – w zależności od preferencji 🙂
Pieczemy 10 minut w 180 stopni – grzanie góra-dół.
Smacznego!