Trwa sezon na fasolkę! co zawiera? Warto po nią sięgać? No pewnie, że tak 😉
Zawiera m.in.
✔️witaminy: wit.A, K, C, foliany, wit. z gr. B
✔️minerały: wapń, magnez, fosfor, żelazo, cynk
✔️ciekawostka! 100g to ok. 30 kcal 👍
Jest źródłem białka oraz błonnika!Warto pamiętać, że błonnik, w rozsądnych ilościach, działa na nasze jelita jak miotełka.
Znaczna ilość kwasu foliowego zawartego w szparagówce sprawia, że jest ona dobrym produktem dla kobiet w ciąży lub przygotowujących się do bycia mamą.
Fasolka szparagowa posiada niski indeks glikemiczny. Dlatego będzie dobra dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.
Ponadto jest świetna w czasie upałów, kiedy to krążenie może być spowolnione, dlatego warto o ne zadbać! Jej właściwości moczopędne (diuretyczne) powodują usprawnione oczyszczanie organizmu z toksyn. Jest lekko strawna, pomimo, że to roślina strączkowa, nie powoduje wzdęć.
W zależności od rodzaju fasolki (żółta, zielona) skład jest nieco inny.
Jaką wybrać? A może obie są dobre?
Żółta ma kremowy, delikatny smak. Zielona zaś jest bardziej wyrazista w smaku. Ponadto zielona fasolka zawiera więcej witaminy A i kwasu foliowego niż żółta. Z kolei żółta szparagówka jest bogatsza w potas i fosfor. Jak widzicie najlepiej mieszać, bo witaminy i składniki mineralne się uzupełniają 🙂
Tak więc trwa sezon na fasolkę! Korzystajmy z dobrodziejstw natury.