Zdrowa przekąska? Frytki z batatów
Frytki z batatów to prosta, szybka i zdrowa opcja na smaczną przekąskę 😉
Bataty czyli słodkie ziemniaki, pochodzą z Ameryki Środkowej oraz Południowej, pod względem wartości odżywczych i właściwości prozdrowotnych zdecydowanie biją na głowę zwykłe ziemniaki. Warto po nie sięgać, bo są źródłem karotenoidów, likopenu, zawierają minerały takie jak: wapń, sód, magnez, fosfor, siarka, żelazo, miedź, witaminy z grupy B, witaminę C, kwas foliowy, witaminę E. Jak widzicie same plusy!
Bataty pokroić w słupki, posypać naturalnym warzywkiem*, solą( morska, himalajska), odrobiną chilli, skropić oliwą.
Piec w temperaturze 150-160°C przez max 40 min.
Smacznego! 🙂
naturalne warzywko – jest to przyprawa, którą sami możecie wykonać. Wystarczy, że zasuszycie (można w piekarniku suszyć ok.3-4h) drobno pokrojone marchewkę, cebulę, korzeń pietruszki, zieleninę, por, seler, lubczyk, natkę pietruszki. Dodajcie soli dobrej jakości, pieprz, kurkumę, ziele angielskie wg uznania, wszystko to posiekajcie i voilà! 🙂