Zrobiona w pośpiechu, na oko, przepyszna zupa krem z pomidorów. Dlatego muszę się z Wami podzielić tym przepisem 🙂
Składniki:
– 1 litr bulionu (miałam mięsny – kaczka i gęś)
– warzywa z bulionu (marchewka, pietruszka korzeń, por, kawałek selera)
– 1 średnia cebula
– 2 pomidory malinowe
– passata pomidorowa
– 1 łyżka masła klarowanego
– kilka suszonych pomidorów
– przyprawy: pieprz, sól, bazylia, czerwona papryka słodka
Sposób przygotowania:
Bulion zagrzać w osobnym garnku razem z warzywami. Na patelni, na maśle klarowany zeszklić drobno posiekaną cebulę. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać skórkę, drobno pokroić i dusić na patelni, o ok 10 min. wlać passatę i pogotować. Doprawić solą, pieprzem, bazylią i papryką. Wszystkie składniki połączyć z bulionem, gotować ok 15 minut, dodać pokrojone drobno suszone pomidory, doprawić, na sam koniec dokładnie zmiksować.
Smacznego!
Zapraszam na bloga po więcej przepisów !