Galaretka wołowo-drobiowa

Przygotowałam dla Was przepis, który możecie wykorzystać zarówno na śniadanie obiad jak i kolację – galaretka wołowo-drobiowa.

Przygotujecie ją bardzo szybko, w dodatku możecie wykorzystać to, co zostało Wam z obiadu 🙂

Potrzebujecie:

  • 1l bulionu (ja zrobiłam rosół z mięsa wołowego z kością)
  • marchewki, pietruszka z rosołu
  • kukurydza konserwowa
  • groszek konserwowy
  • nać pietruszki
  • mięso z indyka (pierś-upieczona lub ugotowana)
  • 2 ugotowane jaja
  • 2 łyżki agar-agar*
  • Warzywa i mięso pokroić odpowiednio na talarki i w kostkę. Wymieszać z rosołem, podgrzać, dodać agar-agar energicznie mieszając. Podgotować 2-3 min. Jajko przekroić na pół, włożyć do miseczki zalać wywarem, wstawić do lodówki na noc.

    Można jeść z octem jabłkowym. Ocet jabłkowy doskonale wpływa na zakwaszenie żołądka. Ułatwia trawienie białka w żołądku,obniżając odpowiednio pH. Przy odczuwaniu dyskomfortu, bólu brzucha polecam wypić łyżkę octu jabłkowego z wodą.

    galaretka wołowo-drobiowa

    Takie danie to doskonałe źródło kolagenu – głównego białka tkanki łącznej, odpowiedzialnego za elastyczność skóry, będącego składnikiem ścięgien. Bez niego skóra traci swoja elastyczność, co skutkuje powstawaniem zmarszczek, a ścięgna zaczynają być wiotkie i dużo łatwiej o kontuzje.

    *agar-agar to substancja żelująca, wytwarzana z krasnorostów (Rhodophyta), wydobywanych głównie u wybrzeży Japonii (często pozyskiwanych z podwodnych plantacji). Kupicie w sklepach bio.

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *