Jajka zapiekane w awokado

Jajka zapiekane w awokado

Jajka oraz awokado to niezwykle wartościowe produkty! Dlatego warto połączyć je w jednym posiłku, a tym posiłkiem może być np. śniadanie.

Jajka są jednym z najzdrowszych i najbardziej gęstych odżywczo pokarmów.
Białko jaja kurzego to w większości woda, czyli prawie ok. 90% całości. Reszta to głównie aminokwasy, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, przede wszystkim kluczowych procesów w nim zachodzących.
Żółtko zawiera zdecydowaną większość składników odżywczych oraz tłuszcz – trójglicerydy, fosfolipidy, głównie lecytyna oraz cholesterol. W związku z tym witaminy rozpuszczalne w tłuszczach A, D, E, K są obecne w żółtku.

Mitem jest, że nie można jeść jajek ze względu na cholesterol. Egg Nutrition Center (ENC) potwierdza korzystne dla zdrowia efekty spożywania jaj. Zjadanie jednego jaja dziennie nie szkodzi, chyba, że cierpisz na nietolerancje czy alergie pokarmowe, ale jest doskonałym sposobem zapewnienia organizmowi niezbędnych i cennych składników odżywczych.

Awokado jest bogatym źródłem składników odżywczych. Zawiera witaminy: B1, B2, B3, C, E, K, kwas foliowy, miedź, fosfor, żelazo, potas, cynk, błonnik, kwasy tłuszczowe omega-6.

Jajka zapiekane w awokado

Sposób przygotowania:

Dokładnie wymyj awokado, obierz, przekrój na pół i usuń pestkę. W miejsca pestki wbij jajko. Jeśli białko się nie mieści to możesz oddzielić od żółtka (białko zużyć do innego posiłku).
Wstaw awokado do piekarnika, rozgrzanego do 180°C na około 20 minut. Posyp przyprawami: solą himalajską, morską lub kłodawską, pieprzem, można również papryką lub innymi wg uznania.
Smacznego!

Jajka zapiekane w awokado

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *