Orzechy, nasiona i suszone owoce

Orzechy, nasiona i suszone owoce

 

Dlaczego powinno się dokładnie płukać bakalie i suszone owoce?

Dlaczego dobrze jest moczyć orzechy i nasiona przed zjedzeniem?

Bakalie, suszone owoce, orzechy – nie tylko te na wagę ale też te zapakowane pokrywanie są dwutlenkiem siarki – E220. Jest to syntetyczny środek chemiczny mający na celu chronić produkty przed spleśnieniem i wilgocią.

Czy różnicę pomiędzy produktami siarkowanymi a tymi bez konserwantu można zobaczyć gołym okiem?
Tak! Różnią się od tych konserwowanych zapachem, ale też kolorem (np. morele są ciemnobrązowe, a siarkowane-jasnopomarańczowe).

 

Orzechy, nasiona i suszone owoce

 

Czy E220 jest niebezpieczny dla naszego organizmu?
– niszczy w pokarmach witaminy – zwłaszcza A i B1 oraz B12 !!
– może wywoływać nudności lub biegunkę i zakłócać pracę jelit
– może powodować bóle głowy (obniża ciśnienie krwi)
– drażni drogi oddechowe – uwaga astmatycy i osoby z alergiami!
A co ze związkami siarki obecnymi np w czerwonym winie?
Jest ona dużo niższa niż w przypadku siarkowanych bakalii, moreli, przez to bardziej bezpieczna.

 

To co z tym namaczaniem orzechów i nasion?
Orzechy i nasiona zawierają związki, które spowalniają enzymy zabezpieczające roślinę przez zbyt szybkim zakiełkowaniem. Podczas gdy dostają się do naszego organizmu, blokują enzymy trawienne, w skutek czego organizm wchłania i przyswaja dużo mniej cennych składników znajdujących się w tych produktach oraz produktach które towarzyszą im w jednym posiłku. Wcześniejsze namoczenie orzechów i nasion sprawi, że nasz organizm przyswoi dużo więcej składników odżywczych, a przecież o to właśnie nam chodzi!

 

Co więcej?
– odpowiednio przygotowane nasiona i orzechy (namoczone) są łatwiejsze do strawienia, przez to nie obciążają układu trawiennego a zwłaszcza trzustki
– Kwas fitynowy ulega neutralizacji – występuje on naturalnie, służąc do wiązania i przechowania fosforu w roślinach (ma działanie silnie chelatujące). Dla człowieka jest substancją anty odżywczą, bo może nam „zabierać” minerały i blokować ich wchłanianie (zwłaszcza żelazo oraz niewiele mniejszym stopniu magnez, wapń, cynk, miedź i pierwiastki śladowe).
A jemy po to by odżywiać nasz organizm!
– dodatkowo moczenie orzechów i nasion oczyszcza je z zanieczyszczeń, nie pozbawia ich smaku!

Macie pytania? Zachęcam do kontaktu!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *