Pieczone jabłka z bakaliami

Pieczone jabłka z bakaliami. Smaczny i zdrowy deser 😁

pieczone jabłka z bakaliami

Jabłka zapieczone z bakaliami i żurawiną! W zasadzie wszystko zależy od Waszych pomysłów, ale ja faszeruje jabłka orzechami (nerkowca, włoskie) migdałami, rodzynkami, żurawiną mniam! 😋

Środek wydrążam, mieszam z farszem- orzechy, rodzynki, żurawina. Wkładam do piekarnika na 160 stopni na około 30 minut i gotowe!

pieczone jabłka z bakaliami

Bakalie to mieszanka orzechów i suszonych owoców takich jak m.in. rodzynki, banany, śliwki, daktyle, morele, figi. W przypadku zachcianek taki mix warto mieć zawsze pod ręką. Dlaczego? Ze względu na wartości odżywcze i smak. Orzechy są doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, kwasu foliowego, minerałów: potasu, żelaza, wapnia, magnezu, cynku, miedzi oraz witamin z grupy B, witaminy E. Są więc dobrą przekąską dla każdego! Po bakalie mogą sięgać dzieci, młodzież, kobiety w ciąży a nawet osoby, które zrzucić kilka kilogramów. Pamiętajcie jednak, by zachować umiar.

Dzięki swoim właściwościom, można by rzec, że bakalie pomagają zapobiegać nowotworom i zawałom. Zawierają również błonnik, który wspomaga perystaltykę jelit i wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego.


Jeśli chcesz sięgnąć po więcej przepisów, zapraszam na mojego bloga

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *